Gedeelte van een kaart van het Duitse Denkschrift met daarop in het oranje de linie Ninove Waver omcirkelt. Dit bestond uit een combinatie van 6 bunkercentra (Pamel, Meerbeke, Kaster, Halle, Eigenbrakel en Waterloo) met daartussen antitankhindernissen of overstromingsgebieden. Ook hier werden dus in totaal 49 bunkers gebouwd (in theorie gericht op Frankrijk)
In de periode van november 1937 tot januari 1938 vonden oefeningen plaats aan Bruggenhoofd Gent voor de werking van de bunkerlinie te testen. De oefening werd gehouden met eenheden van de 3e en 2e Linie. Elk van deze Linies voorzag hiervoor 1 compagnie Fusiliers en 1 compagnie Mitrailleurs in hun uitrusting van op oorlogsvoet. Een Peloton C47 met 6 stukken C47 geschut waarvan er 1 in een bunker diende opgesteld te worden. Daarnaast nam ook een Peloton 76 mm mortieren deel aan de oefening.
De oefeningen waren als volgt voorzien voor de 3e Linie in de regio Moortsele:
- 22 November 1937: 3e Bat 3e Linie aan de oostkant van de voorlijn.
- 24 November 1937: 3e Bat 3e Linie aan de westkant van de voorlijn.
- 3 December 1937: 3e Bat 3e Linie nachtoefening op oostkant van de 2e Lijn
- 6 December 1937: 4e Bat 3e Linie aan de oostkant
- 8 December 1937: 4e Bat 3e Linie aan de westkant
- 17 December 1937: 4e Bat 3e Linie nachtoefening op westkant van de 2e LIjn
Voor de 2e Linie werden 4 oefeningsdagen voorzien waarbij telkens een aantal cruciale zones op de linie werden uitgestest vanaf 3 januari 1938. In totaal kwam de oefening in dit geval neer op 4 verschillende oefendagen.
- Weerstandsnest Betsbergbos
- Weerstandsnest Muntekouter
- De tussenzone in 2 delen verdeeld
De troepen kregen bij deze oefeningen specifiek de opdracht geen eigendommen te beschadigen. Er diende strikt gebruik gemaakt te worden van de bij de bunkers voorziene permanente erfdienstbaarheden.
Het was tevens ook expliciet verboden foto's te maken omwille van de geheimhouding van de bunkerlijn.
De stukbulletins (dossiers van elk van de bunkers) dienden zorgvuldig behandeld te worden en de inhoud ervan bleef strict geheim zodat er zeker niets uit mocht verloren gaan. Deze dossiers bevatten bv ook details over welke doelen onder specifieke hoeken beschietbaar waren vanuit een specifiek schietgat.
Een belangrijke conclusie uit deze oefeningen was dat bij gebruik van alternatieve wapens (in hoofdzaak Hotchkiss-mitraileurs en Browning FM30 mitrailleurs) men qua schietsector van het schietgat, heel wat vuursector verloor. Ook was het stukbulletin qua aangegeven hoeken in dat geval niet meer bruikbaar omdat de rotatie-as van de mitrailleur niet meer dezelfde was. Er werd dan ook bij deze gevraagd te bekijken of er geen alternatieve manieren mogelijk waren om deze types van mitraiilleurs ook op de chardomeplaat te kunnen monteren en op te stellen. Enkel van de Browning FM30 zou zo een alternatieve opstelling in praktijk worden ontwikkeld.
In februari 1938 stelde Hitler de Oostenrijkse Kanselier een ultimatum. De Oostenrijkse variant van de Nazipartij zou een belangrijke plaats moeten innemen binnen het Oostenrijkse bestuur of Duitsland zou Oostenrijk binnenvallen. De toenmalige Kanselier Schuschnigg had zijn termijn beëindigd en werd vervangen door Arthur Seyss-Inquart, de leider van de Nazipartij in Oostenrijk.
Op 12 maart 1938 roept Seyss-Inquart in Oostenrijk het Duitse leger te hulp om intern in het land de orde te herstellen. De dag nadien, op 13 maart 1938, is de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland een feit. Het samengevoegde Duitsland-Oostenrijk kreeg de naam Groot Duitsland.
September 1938, neemt de oorlogsdruk in Europa met rasse schreden toe. Duitsland dreigt naar Tjechoslowakijke met een oorlog indien zij Sudetenland niet aan Duitsland krijgen toegevoegd. Dit was een grensgebied tussen Duitsland en Tjechoslowakije met een Duitse meerderheid van bevolking. In tegenstelling met de lakse reactie van Frankrijk, Engeland en Rusland bij de herbezetting van het Rijnland, wordt er nu wel gereageerd maar het blijft voorlopig met dreigen zonder meer van beide zijdes.
In België wordt als reactie hierop op 27 september 1938 een eerste maal een grote mobilisatie afgekondigd. Er werd gemobiliseerd in twee fasen. |